Kirjoittaja Aihe: 605 - Takaoven lukko jumissa, ovi ei aukea  (Luettu 7514 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Mesta

 • Vieras
605 - Takaoven lukko jumissa, ovi ei aukea
« : 01.04.2007, 22:34:27 »
Ovi jämähti lukkoon, sisäkahva on aivan tunnoton ja ulkokahva vain naksuu.

Muistan joskus nähneeni ohjeen miten ongelmaa kannatti lähteä purkamaan.  En löytänyt tekstiä mistään, olisikohan jollain sitä tallessa?

AnttiF

 • Vieras
Vs: 605 - Takaoven lukko jumissa, ovi ei aukea
« Vastaus #1 : 01.04.2007, 22:56:43 »
Eipä löydy enää ohjetta mutta lyhyesti selitettynä operaatio menee suurin piirtein näin:

- Irroita takapenkin istuinosa, joka on kiinni kahdella mutterilla penkin etureunoista.
- Irroita kaiuttimen suojaritilä ja kaiutin. Ritilä on kiinni muistaakseni kolmella pienellä torx-ruuvilla oven reunasta, jonne mahtuu juuri ja juuri torx-pala.
- Paina oven lukitusnapin alaosassa olevasta reiästä pienellä talttapäämeiselillä ja vedä nappi ylös.
- Irroita oven sisäkahva ja mahdollinen ikkunannostimen katkaisija. Kahva on kiinni yläosasta yhdellä ja runko-osasta kahdella ruuvilla.
- Ovipahvi irtoaa vetämällä ensin pahvia itseenpäin alkaen alareunasta ja vänkäämällä ylös pois paikoiltaan. Muovista ovenkarmin kehystä ei tarvitse irroittaa kuin vasta kiinnitysvaiheessa. Irtoaa helpoiten vääntelemällä etureunasta. Irroita ovipahvin kynnysvalaisimesta johto, mikäli sellainen on.
- Solumuovi pois varovasti edestä ja kopeloimaan lukkolaitetta / tankoja, oikea löytyy kun kokeilee tarpeeksi monesta paikasta :)
« Viimeksi muokattu: 01.04.2007, 23:03:38, kirjoittanut AnttiF »

AnttiF

 • Vieras
Vs: 605 - Takaoven lukko jumissa, ovi ei aukea
« Vastaus #2 : 03.04.2007, 00:03:11 »
Syy siihen miksi näin käy, on yleensä vääntynyt "pellinpala" ovenlukossa. Kannattaa purkaa siinä vaiheessa kun ulkokahva nousee yläasentoon ovea avatessa.

Kyllä omassani syy lukkolaitteen jämähtämiseen oli lika ja vanhan voiteluaineen kuivuminen siten että mekanismi ei enää liikkunut. Korjaantui täysin putsaamalla ja voitelemalla.

Benkku

 • Vieras
Vs: 605 - Takaoven lukko jumissa, ovi ei aukea
« Vastaus #3 : 03.04.2007, 01:24:06 »
Takaoven ulkopuoliseen avauskahvaan lukkolaitteessa vastaavan kielen ollessa taipunut ei se estä oven avausta sisäkahvasta. Oven avautumattomuus johtuu siis mekanismin likaisuudesta/voiteluaineen jämähtämisestä.

Alkupään malleissa lukkolaitteen kieleen kohdistuu taivuttava rasitus ulkoavauskahva pysäyttävään vasteeseen asti nostettaessa. Lukkolaitteen kielen vapaa liike siis hiukan liian lyhyt, jonkinlainen säätö tuossakin on muistaakseni mahdollista taivuttamalla vastetta joka kielen liikkeen pysäyttää.

Mesta

 • Vieras
Vs: 605 - Takaoven lukko jumissa, ovi ei aukea
« Vastaus #4 : 07.04.2007, 01:05:59 »
Lukko on korjattu, kiitos vaan ohjeista.

Kyllä pahvi irtosi vaikka välillä meinasi usko loppua sillä karmin takana piilossa oleva muovikiinnike ja samalla kohtaa oleva korinasta pitivät pahvia lujasti kiinni.  Kovin suuria vaurioita ei tullut vain pari korinastaa hieman lohkesi ja pientä murtumaa nastojen ympärile.

Mitään mekaanista vikaa ei lukkolaitteissa ollut, pelkkää voitelun puutetta.  Ulkokahvan mekanismi oli jotenkin mennyt ikäänkuin yli ja palautus ei toiminut ja sisäkahva oli irronut koukustaan.  Ongelman syntyä lienee edesauttanut se että karmissa oleva lukon vastakappale ei ollut oikein kohdallaan ja lukko oli pienellä kannatuksella.

Jos ovea avattaessa lukkomekanismissa alkaa tuntumaan pientä tahmeutta tai pykäläisyyttä niin suosittelen mekanismien voitelua siinä vaiheessa kun oven saa vielä auki :)

Janne L

 • Käyttäjä
 • ******
 • Viestejä: 2 793
Vs: 605 - Takaoven lukko jumissa, ovi ei aukea
« Vastaus #5 : 14.06.2007, 14:59:01 »
Tuo on valitettava 605:n ominaisuus joka tulee autoon kuin autoon ennemmin tai myöhemmin. Syynä kova takaoven käyttö ja lukkomekanismissa olevan metallikielekkeen hienoinen vääntyminen. Mitään ei kuitenkaan ole rikki, lukuunottamatta sisäkahvan palautusjousta (todennäköisesti). Tässä ohjeet miten asia hoituu pois päiväjärjestyksestä.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi suurennoksen.Takapenkin irrotus. Otetaan kiinnikkeet irti penkin edestä. Pieni torx ja 10mm kiintolenkki. Penkki lähtee irti vetämällä ja nostamalla.

Ovenkahvan irrotus. Kyynärnoja lähtee irti vetäisemällä.Ota painonapin liitin irti varovasti pienellä meisselillä.Vasemmalla katkennut sisäkahvan palautinjousi, oikealla uusi. Tämä osa kannattaa ostaa varalle, yleensä se on poikki valmiiksi.Uusi jousi asennettuna.Kaiuttimen kotelon irrotus. Pieni torx-kuusiokolo.Oven lukitusnapin irroitus. Paina napin reiästä pienellä meisselillä, niin nappi vapautuu.Irrota ovipahvi alareunasta vetäisemällä. Yläreuna on kinkkisempi, kun oven kehyksen muoviosa on ovipahvin yläreunan tiellä. Taivuttelemalla varovasti sen saa irti.Ota oven valon liitin irti.Kun ovipahvi on irti, saa oven auki vetäisemällä vivustoa.

Irrotettu lukkomekanismi. Irrota oven päädyssä olevan kolme torx-ruuvia, sekä vivusto, niin saat mekanismin pois oven sisältä. Huomaa taipunut metallikulma, joka estää oven avautumisen ulkoapäin.Kuvassa näkyy miten käy, jos ´metallikulmaa´ taivuttaa liian rajusti. Ohjausrulla ei toimi enää vapaasti ja jumittaa käytössä.Mekanismi on pesty ja voideltu ja asennettu, nyt oviroippeet takaisin.
 


Muista ottaa liitin ovipahvin alta ulos.

Oven kasausta.Tässä kuva miten uuden jousen saa viritettyä takaisin. Vedä sopivalla langalla jousiasetelma ääriasentoon, jotta saat sen oikeaan asentoon. Tämä kohta vaatii kärsivällisyyttä! Ei ole kuitenkaan pakko tehdä, jos löysä avausvipu tyydyttää.
 


Ikkunan liitin ja painonappi paikalleen.Avausnapin paikalleen asettelu. Tämä on vaatii huolellisuutta. Avaa napin lukitusmekanismi, niin että tankoon työntyessään se lukittuu siihen. Jos nappia on jo muutaman kerran avattu, se ei välttämättä lukitu enää kunnolla.

AnttiF

 • Vieras
Vs: 605 - Takaoven lukko jumissa, ovi ei aukea
« Vastaus #6 : 29.06.2007, 20:38:36 »
Lainaus
Vasemmalla katkennut sisäkahvan palautinjousi, oikealla uusi. Tämä osa kannattaa ostaa varalle, yleensä se on poikki valmiiksi.

Sisäkahvan palautusjousen varaosakoodi on 9320F2 ja se tosiaan kannattaa tilata etukäteen ennen korjausprojektiin ryhtymistä (99% varmuudella vanha jousi on katkennut).

mixu_71

 • Moderaattori
 • *******
 • Viestejä: 1 399
 • 'Ko itte teköö ni saa semmosen ko siitä tuloo'
Vs: 605 - Takaoven lukko jumissa, ovi ei aukea
« Vastaus #7 : 29.09.2008, 21:31:34 »
Nyt vihdoin toimii vasen takaovi. Kun lukkolaitteen sai lopulta irti huomasin siinä kolme eri vikaa. Kolmesta eri kohdasta oli rakenne taipunut estäen lukkolaitteen normaalin toiminnan. Pesun, oikomisen ja rasvauksen jälkeen kasaaminen. (Mustaa mobilin vaseliinia, joka sisältää molybdeeniä ja grafiittia. Tosi inhottavaa jos joutuu esimerkiksi kengän pohjaan).
« Viimeksi muokattu: 13.06.2009, 05:38:50, kirjoittanut Tonilind »
* 605 SV 3.0 + 2x SR 3.0 + SRi, 307 cc Sport -04, 607 Ivoire -02, Citroën C8 -04, 406 coupé V6 -02, 2008 VTi 82 Allure, 106 XR -95,
* Projekti tai varaosa: 405 SRi -90, 205 XR -89 (jääautona), 404 -63 & -70 break, 605 2 x SV & 2 x SLi