Kirjoittaja Aihe: 3008 - Uliseva ääni takapyöristä (takajarruosat)  (Luettu 4822 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Meeko

  • Vieras
Ongelma:

Auto: 2009 3008 1,6 VTi 120 Sport (käyttöönotto 8/2009, 57 000 km).

Ongelmana on, että auto alkaa kotipihasta lähdön jälkeen n. 5-10 minuutin päästä ujeltamaan jommalta kummalta, tai molemmilta takarenkailta oikein huolella. Ulina yleensä vaimenee n. 10 min ajon jälkeen.

Mistähän mahtaa johtua? Oma sivistymätön arvioni on, että takapyörän laakerit pienistä kilometreistä huolimatta vetelevät viimeisiään. Toisaalta mieleen on jäänyt kummittelemaan Mäkelän myyjän varoitukset siitä, että sähköinen käsijarru jää laahaamaan jos lämpötilavaihtelut ovat suuria ja että yleensäkin pakkasella sen kanssa pitää olla tarkkana. Myyjän suositus oli, että automaattikäsijarrua otettaisiin kokonaan käytöstä pois nyt kevättalvella kelien muuttuessa tiuhaan (eihän sitä käsijarrua tietysti talvella tarvitakaan <= Ironiaa). Voiko moinen, korkeataajuuksinen ulina edes johtua vain laahaavasta käsijarrusta?

Ratkaisu:

Äänen aiheuttajaksi selvisivät loppuun ajetut takajarrupalat ja jarrulevy. Vaihtoivat samalla oikean takajarrulevyn laakereineen. Eivät osanneet edes arvioida syytä, miksi olivat kuluneet turhan nopsaan. "Ne on jossain vaiheessa vain napanneet kiinni", oli huoltopäällikön kommentti asiaan.

Lisähuomautuksena, että ääni tosiaan vaimeni ja voimistui riippuen siitä, mihin suuntaan autoa ohjasti. Samoin hetkellisesti hiljeni polkaisemalla jarrupoljinta.

Alfissimo

  • Käyttäjä
  • ****
  • Viestejä: 336
  • TurboFiat ja V6-Alfoja. Ehkä taas joskus pösö.
Vs: 3008 - Uliseva ääni takapyöristä (takajarruosat)
« Vastaus #1 : 21.02.2013, 18:23:55 »
Auto: 2009 3008 1,6 HDi 110 Sport 2Tronic.

Mulla auto teki tuota samaa ulinaa, kun paikat lämpenivät jarrun laahaamisesta ja syyllinen oli puhtaasti liian loppuun kulunut jarrupala jarrulevyn takapuolella, joten sitä en silmällä itse huomannut. Tästä oli ollut seuraksena jarrusatulan männän pullahtaminen ulos, josta syystä meni koko satula vaihtoon. Jotain mätää siellä on ja itselläni tuohon vinkumiseen yhdistyi jarrujen ja jopa vanteen kova kuumeneminen ja sen kyllä huomasi ajossakin, että jarru laahaa, mutta sähköisen käsijarrun automatiikan päällä olo tai olemattomuus tuohon tuskin vaikuttaa. Itsekin sitä alkuun epäilin, mutta oli pois suljettu hyvin nopeasti.

Väittäisin siis, ettei vika ainakaan laakereissa ole, mutta jos levyt on pahasti kuluneet, niin siinähän ne laakeritkin samassa vaihtuvat, kun levyjen kanssa yhtä puuta ovat.
Älä tee tänään sitä, minkä voit jättää vielä huomennakin tekemättä.

jaggek

  • Vieras
Vs: 3008 - Uliseva ääni takapyöristä (takajarruosat)
« Vastaus #2 : 05.03.2013, 23:30:15 »
Auto: 2009 3008 1,6 HDi 110 FAP Sport Business.

Itsellä oli myös samalta kuulostava oire auton takapäässä. Ilmeni n. 20 min pidemmän (maantie)ajon yhteydessä ja kuumensi lopulta myös vannetta. Pajalla totesivat, että takajarrupalat olivat finaalissa. Jarrupalojen vaihdon jälkeen (5000 km) on toiminut oireettomasti. Sanoivat myös, että automaattikäsijarrua kannattaa aktiivisesti käyttää, ettei jää jumiin.