Kirjoittaja Aihe: Kirjoitusohje - Lue ennen viestin jättämistä  (Luettu 100747 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

SamiK

  • Ylläpitäjä
  • *******
  • Viestejä: 12 215
  • Kuolema kuittaa univelat...
Ohjeita viestien kirjoittajille

Tehtyjä tarkennuksia: Muutettu ohjeistusta auton tietojen ilmoittamiseen, periaatteessa vain auton malli ja vuosi malli ovat pakollisia tietoja, muuten kaikki tiedot voi ilmoittaa tai jättää ilmoittamatta sen mukaan mistä on kyse. Tällä muutoksella pyritään pois turhasta auton tietojen kyselemisestä. Tietojen tarpeellisuus, puute ymv. selviävät viestiketjun edetessä ja ylläpito sitten myöhemmin lisää tarvittaessa auton tiedot ensimmäisen viestin alkuun.

HUOM! Ole hyvä ja tutustu myös mahdolliseen aluekohtaiseen kirjoitusohjeeseen ennen viestin jättämistä. Aluekohtainen kirjoitusohje löytyy viestilistan alkupäästä.

Peugeot-foorumi on autoaiheinen, Peugeoteihin keskittynyt keskustelupalsta. Palstan tarkoituksena on toimia Peugeoteista kiinnostuneiden henkilöiden yhteydenpitopaikkana. Merkittävä osa keskusteluista liittyy autoissa esiintyvien ongelmien ratkaisuun.

Kaikkeen Internetissä kirjoitettuun, julkaistuun ja tallennettuun materiaaliin tulee suhtautua kriittisesti ja objektiivisesti. On syytä muistaa se, että useissa tapauksissa asiat kerrotaan vain yhdeltä kantilta. Keskustelupalsta ei tarjoa mitään ehdottomia totuuksia, ainoastaan jäsentensä kirjoittamia viestejä, joista toivotaan olevan jotakin hyötyä lukijoille.

Palstan käyttäjien tiedot ja taidot vaihtelevat suuresti, joten on syytä muistaa eräitä asioita niin kysyessä vastausta johonkin mieltä askarruttavaan asiaan tai lähettäessäsi vastausta johonkin kysymykseen.

- Valitse oikea alue. Eri aihepiireihin liittyen on luotu useita eri alueita, esimerkiksi Ongelmat ja tekniset aiheet -osio on jaettu useisiin eri alueisiin. Eri alueet on pyritty nimeämään mahdollisimman kuvaavasti, jotta oikean paikan löytäminen ei olisi vaikeaa. Ylläpito siirtää väärälle alueelle aloitetun viestiketjun oikeaan paikkaan.

- Kerro ainakin seuraavat asiat viestissä, joka käsittelee ongelmaa tai muuta teknistä aihetta:
- Ilmoita otsikossa auton mallinumero tai -nimi ja lyhyt kuvaus aiheesta väliviivalla erotettuna (esimerkiksi: 307 - Öljymäärämittarin toimimattomuus).
- Ilmoita vasta viestin alussa tarpeelliset ja asiaan liittyvät tarkemmat mallitiedot (esimerkiksi: Auto: 2002 307 Wagon 1,6 HDi 90.).
- Lisäksi voi olla tarpeen ilmoittaa myös varustetaso, mittarilukema, auton käyttövoima (bensiini tai diesel) ja vaihteiston sekä jarrujen tyyppi (rumpu- tai levyjarrut).
- Auttaa myös, jos ilmoitat DAM-numeron ja valmistenumeron, josta selviää moottorityyppi (esim. VF34BRFX271525854 => moottori RFX).
- Viestin sisällöstä tulisi käydä ilmi ainakin se, miten ja millaisessa tilanteessa ongelma esiintyy.
- Myös kuvien liittäminen viestiin voi auttaa selvittämisessä (ks. ohje).
- Muista myös myöhemmin kertoa, miten ratkaisit ongelman; se auttaa muita.

- Kirjoita vain yksi ongelma viestiä kohden. Jos ongelmia on useita, luo jokaiselle eri ongelmalle oma viestiketju. Näin menettelemällä ylläpidon on helpompi tallentaa ongelmatapauksiin tulleet ratkaisut arkistoon.

- Kerro asia riittävän selvästi. Tämä koskee niin kysyjää kuin vastaajaakin. Epäselviin kysymyksiin saat vastauksen hitaasti tai et ollenkaan. Kuten yllä on mainittu, käyttäjien tiedot ja taidot vaihtelevat, joten selkeys on kaikkien käyttäjien etu. Vaikka keskustelut ovat yleensä kysyjän ja vastaajan välisiä, hakutoiminnon avulla niitä voidaan etsiä myös sen jälkeen, kun aktiivinen keskustelu on jo ohi.

- Tutustu liitetiedostojen lähettämistä koskeviin ohjeisiin. Foorumin liitetiedosto-ominaisuus on levytilan rajallisuuden vuoksi tarkoitettu lähinnä kuvatiedostoille eli esim. suurempia PDF-tiedostoja varten suosittelemme jonkin kolmannen osapuolen tiedostonjakopalvelun käyttämistä.

- Lähetä vain sellaista materiaalia, jonka oikeellisuuden voit perustella. Pyri välttämään kuulopuheisiin perustuvan aineiston lähettämistä varmana tietona. Tekijänoikeudellisista syistä materiaalin lähteet on myös syytä mainita ja vältettävä esim. tekstin ja kuvien suoraa kopiontia muista julkaisuista. Älä ilmoita toisen henkilön yhteystietoja (kuten nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite tai auton rekisteritunnus) julkisessa keskustelussa. Ole harkitsevainen myös omien yhteystietojesi julkaisemisessa.

- Olet itse vastuussa omasta kirjoituksestasi ja sen sisällöstä. Älä lähetä laittomuuksiin kehottavaa tai muutoin arveluttavaa materiaalia. Laittomuuksiin kehottavalla tarkoitetaan tässä yhteydessä esimerkiksi neuvomista lainsäädännön vastaisiin auton rakenteiden muutoksiin tai liikennesääntöjen rikkomuksiin. Korjausohjeiden kohdalla on erityisesti huomioitava turvallisuusnäkökohdat niin liikenne- kuin työturvallisuudenkin osalta.

Ylläpito puuttuu laittomuuksiin kehottaviin, yksilön kunniaa loukkaaviin tai uhkaaviin tai muutoin arveluttaviksi todettavien viestien sisältöön asian vakavuuden edellyttämällä tavalla. Peugeot-foorumi ja sen ylläpito ei ota minkäänlaista vastuuta keskusteluissa esitetyistä väitteistä tai niiden aiheuttamista seurauksista. Keskusteluja käydään keskustelijoiden omalla vastuulla. Lisätietoja ajoneuvotekniikkaan liittyvästä lainsäädännöstä: Finlex ja Trafi.

- Ylläpito
« Viimeksi muokattu: 29.09.2016, 09:50:20 kirjoittanut SamiK »
Kiittämättömyys on maailman palkka. Mikään hyvä ei kestä ikuisesti, vain kurjuus on pysyvää.