Kirjoittaja Aihe: 605 - 5. vaihde ei mene päälle  (Luettu 2844 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

harzam

  • Vieras
605 - 5. vaihde ei mene päälle
« : 30.10.2004, 17:26:07 »
Ongelma:

Aamulla töihin mennessä kiihdytin moottoritietä ja tökkäsin viitosen sisään; ilman haluttua tulosta. Laatikosta kuului vaan sellaista surinaa.

Töissä käytin kuljettajan puolen päädyn laatikosta auki (ilmeisesti viitosen pääty) ja viitonen päällä pyöritin rengasta; takimmaisen (lähempänä tulipeltiä) hammasrattaan akseli pyöri, mutta itse ratas ei! Vähän se yritti siinä mukana napsua ja nykiä, mutta ei kunnolla lähtenyt pyörimään.

Eli ilmeisesti boorit on menneet, mutta kysymys kuuluu, että kummasta ne yleensä menee, rattaasta vai akselista?

Ratkaisu:

Vika selvitetty ja korjattu. Jo ensimmäisen kerran kopan avatessani huomasin hammasrattaan hieman "hölskyvän" akselin päässä. En silloin alkanut sen kummemmin asiaa tutkimaan, pistimpähän askin kiinni pitääkseni tuumaustuokion.

Tänään toisen kerran avatessani paremmalla ajalla tutkailin lisää tuota ilmiötä; löysäsin lukitukset ja kiristin mutteria (lukitusholkki ei lähtenyt irti joten se pyöri mukana) noin 1/8 kierroksen, tämän jälkeen kaikki normaalia. Samaa sanoi aiemmin päivällä haastattelemani, jonkin verran pösöjen kanssa puuhastellut, autojobbari. Eli jostakin syystä akselimutteri löystyy, ja ratas irtoaa booreilta. Sitä en vielä ymmärtänyt, että miksi noin vähäinen kiristys poisti ongelman - toivottavasti ratas ei ole nyt ainoastaan "huulilla".

Benkku

  • Vieras
Vs: 605 - 5. vaihde ei mene päälle
« Vastaus #1 : 31.10.2004, 20:45:08 »
Lainaus
Eli ilmeisesti boorit on menneet, mutta kysymys kuuluu, että kummasta ne yleensä menee, rattaasta vai akselista?

Tuota vikaa ei 'yleensä' esiinny, paitsi vaihteistoissa joista akselimutteri on löystynyt - jolloin niin rattaassa kuin akselissakin saattaa esiintyä muodonmuutosvaurioita.

harzam

  • Vieras
Vs: 605 - 5. vaihde ei mene päälle
« Vastaus #2 : 31.10.2004, 21:16:32 »
Minusta akselin päässä oli saman tyylinen 16(tai jotain)-kantainen lukitus"hattu" kuin esim. pyöränlaakerin kiristysmutterin päällä. Ja siinä olevat lukitukset (eli akselin uriin lyödyt painaumat) olivat kunnossa, joskin hieman väljän oloiset. Olisiko siis tämä lukitus antanut sen verran periksi, itse kuitenkaan murtumatta, että akselimutteri olisi päässyt löystymään? Ja tästäkö seuraa totaalista tuhoa?

SamiK

  • Ylläpitäjä
  • *******
  • Viestejä: 11 113
  • Kuolema kuittaa univelat...
Vs: 605 - 5. vaihde ei mene päälle
« Vastaus #3 : 01.11.2004, 13:13:14 »
Noissa askeissa ei rattaita siirrellä, ne pyörii aina kaikki oli päällä sitten mikä tahansa vaihde, jonmpi kumpi rattaista pyörii aina kiinteästi jommalla kummalla akselilla. Kun vaihde kytketään toisen rattaan ja akselin väliin työnnetään uritettu holkki joka kytkeen toisenkin rattaan kiinteästi akselille. siitä voisi olla mennyt se vaihteen kytkevän holkin uritukset. En tiedä noiden osien oikeita nimiä...
« Viimeksi muokattu: 05.07.2009, 02:13:05, kirjoittanut Tonilind »
Kiittämättömyys on maailman palkka. Mikään hyvä ei kestä ikuisesti, vain kurjuus on pysyvää.