Kirjoittaja Aihe: 307 - Soittimen vaihto  (Luettu 56219 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jaketsu

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #60 : 08.04.2010, 13:26:44 »
Vaihdoin Kenwood KDC-BT8044U soittimen ja nyt jää vähän rumasti tuo asennus (alareuna) kun soitin menee liian syvään. Luulin ettei tähän mitään sovitepalaa tarvitsisi, mutta näköjään olisi hyvä jotain olla.


Eli saisiko noita mistään Suomesta? Netistä kyllä löytyy, mutta tulee hinnakkaaksi kun postikulut joutuu maksamaan... Ihan tarpeeksi jo menny rahaa johtosarjoihin ja kaiuttimiin ja subbariin :)

Sulla olis varmaan tiedossa noista vakiosoittimen takana olevista johdoista, kun kerta olet soittimen vaihtanut. Olisi 2-din soitin odottamassa asennusta, mutta noista johdoista ei ota selvää mikä on plussa, miinus jne.. Mitään mittaria ei ole millä voisi tämän testata. Siinä oli muistaakseni:
ruskea ohut johto, punainen ohut johto, vihreä ohut johto, vihreä/keltainen paksu johto ja paksu valkoinen johto.. Noista ei siis mitään hajuakaan  mikä on mikä  ;D Kaiutinjohdot on siiten siinä viereisessä palikassa.

jleinonen

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #61 : 08.04.2010, 14:04:28 »
Muistaakseni se on ihan standardi liitin, eli tuosta voi katsoa pinnijärjestyksen:
http://www.autosound.fi/tietoa_liittimet.htm

Hauki

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #62 : 09.04.2010, 22:56:29 »


Tuolta näyttää Alpinen CDE-9880R 307 SW:n kojelaudassa, tökkäsin kanssa tuon asennusraudan epähuomiossa pohjaan saakka jolloin soitin menee vähän turhan syvälle. Peruutin kehikkoa vajaan puoli senttiä takaisinpäin jolloin soitin istuu varsin nätisti ja tukevasti paikoillaan. Pösöliikkeestä löytyi sopiva johtoadapteri vajaalla kympillä auton johtojen ja soittimen väliin ja soitin toimii sammutuksessa käynnistyksessä samalla tapaa kuin alkuperäinenkin, sillä erotuksella tosin ettei soitinta saa päälle ellei autossa ole virrat päällä. Harkintalistalla vielä adapterijohto jolla soitinta pystyy ohjastamaan alkuperäisellä viiksellä, hintaa ko. pätkällä on tosin 75-90€ paikasta riippuen.

mopsipug

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #63 : 17.06.2010, 20:08:45 »
Peugeot-Foorumin keltanokka esittäytyy ja avaa sanaisen arkkunsa, tervehdys kaikille.

Asensin taannoin tuollaiseen FL 307:aan Blaupunktin Hamburg MP68:n alkuperäisen mp3 RD4:n 'rinnalle' ja kaveriksi Blaupunktin THA 475 PnP vahvarin. Vahvarin asennuksessa käytin Blaupunktin 'Plug-and-Play' johtosatsia, jolla vahvistin saadaan liitettyä RD4:ään ja kaiuttimiin ilman johtojen pätkimisiä/ryöstöjä. Tuosta Blaukkarin PnP johtosatsista oli sitten mukavampi ryöstää Hamburgille sähköt ja on toiminut niinkuin mielestäni pitääkin, eli kun virta-avaimesta kääntää virrat pois niin sammuu mankkakin samantein (ei minuutin viiveellä). Kun autoon taas könyää ja käynnistelee, niin virrat palaa mankkariinkin. Kaikki asetukset säilyy muistissa ja halutessa mankan saa päälle myös silloin, kun virta-avaimesta on virrat katkaistu, esim. kun käy tankkaamassa (avaimet tankin korkissa) ja matkustajat haluaa tankkauksen ajaksi viihdykettä. Kai siis vahingossa tein jotain oikein/erilailla kuin he joilla toiminnallisuus ei ole ollut aivan ihanteellista. ;)

Seuraillaan foorumia mielenkiinnolla ja katsotaan, josko sitä muissakin asioissa voisi arkun kantta raottaa...

JP

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #64 : 22.06.2010, 00:54:54 »
Hei,

Hieman nubiena tässä varmistelen, että onko asia nyt näin ko. auton kohdalla: 2006 307 Trendy Wagon 1,6i (3ENFUC). Jonkun verran näitä eri postauksia luin ja sain tällaisen kuvan tilanteesta:

- Autoon saa kiinni (minkä tahansa?) 1DIN tyyppisen soittimen (esim. Sony MEX-BT3800U tai JVC KD-R711), kunhan sopiva (ISO?) adateri löytyy.
- Uuden soittimen asennus poistaa käytöstä kojelauden näytön radion osalta, mutta ajotietokoneen näyttö (kulutus, jäljellä olevat kilsat bensamäärällä jne) toimii ok.
- Sopivalla adapterilla, saa myös viiksen kauko-ohjauksen pelaamaan.
- Oletuksena uutta soitinta ei saa päälle, ellei autossa ole virrat päällä, mutta jollain konstilla tuonkin saa korjattua.(?)

Kysymyksiä:

- Oliko nuo (ISO?) adapterit soitin-kohtaisia, esim Sonylle ja JVC:lle on omat? Ja saako noita adaptereita jostain pk-seudun liikkeestä (Biltema?), vai joutuuko tilaamaan webistä?
- Onko asennus sen verran simppeli, ettei siinä voi mennä kovin pahasti pieleen, jos käyttää adaptereita, eikä katko mitään piuhoja (jos siis asennus onnistuu näin)?
- Pystyykö viiksistä ohjaamaan ajotietokonetta niin, että tehtaan soittimen poistaminen ei poista jotain konffaus mahdollisuutta? Näin uutena pösön omistajana koitin pikaisesti noita soittimen menu-näppäimen kautta olevia toimintoja ja siellä oli mielestäni joitain sellaisia valintoja (kuten kielen valinta, joku auton diagnostiikka tms. jne), joihin en mielestäni päässyt viiksien kautta. Onnistuuko näihin pääseminen siis jostain muualta, kuin tuosta tehdas soittimesta?
- Miten viiksi ohjaus toimii uusissa soittimissa, onnistuuko biisin vaihto esim. niillä kanavanvaihto painikkeilla ok?
- Jos mahdollista, miten uuden soittimen saa pysymään päällä, vaikka avaimen ottaisi pois virtalukosta?
- Jos sormi menee suuhun, niin kannattaako käydä asennuttamassa soitin jossain liikkeessa? Missä olis PK-seudulla sellanen lafka ja mitäköhän velottaa töistä?
- Toimiiko ulkoiset USB virralla varustetut kovalevyt (esim. Western Digital My Passport 320GB) noissa viestissä mainituissa soittimissa tai ylipäätänsä missään soittimissa? Joitain rajoituksia olenkin lukenut valmistajien sivuilta liittyen ulkoisiin kovalevyihin ja niiden virran tarpeeseen USB väylästä.

Mulla olis siis tarkoitus asentaa tohon jossain vaiheessa tollanen uus mp3/usb/bluetooth soitin ja käyttä (ainakin toistaiseksi) olemassa olevia kaiuttimia.

Ja niin, jos jollain on kokemusta ko. soittimien osalta (Sony MEX-BT3800U tai JVC KD-R711), niin tieto asennuksen onnistumisesta, ulkoisen kovalevyn toiminnasta ja tarvittavista adaptereista on tervetullutta! Tai jos jollain ehdottaa kohtuu hintaista soitinta, jossa olis noi ominaisuudet (mp3/usb/bluetooth), niin ehdotuksia tulemaan!

JP

Ps. Ja niin, ensimmäinen postaus ko. foorumissa :) Eli thermos vaan kaikille! Ja pahoittelu näin monista eri kyssäreistä, osa tiedoista saattaakin löytyä jostain postauksesta, mutta ihan kaikkia tietoja en ole vielä löytänyt.
« Viimeksi muokattu: 22.06.2010, 01:10:16, kirjoittanut JP »

mopsipug

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #65 : 25.06.2010, 00:06:26 »
Seuraavassa huomioita omasta vm. 2007 307 Wagonista sen autohihiasennuksiin liittyen:

307:aan saa kiinni minkä tahansa 1 tai 2DIN soittimen (2DIN asennus vaatii säilytyslokeron irroittamisen ja välirivan poiston aukkojen väliltä), Biltemassa olin näkevinäni sopivan ISO-adapterin (tuotenumero 31589 näyttäisi kuvan perusteella olevan, vaikkakaan Peugeotia ei soveltuvuuslistassa mainita). Samasta kaupasta saa myös raudat, joilla alkuperäinen soitin lähtee näppärästi irti kojelaudasta. Tärkeää on huomioida, että auton antenni vaatii 'phantom-käyttöjännitteen' toimiakseen, jota ainakaan asentamani Blaupunktin soitin ei suoraan antennipiuhaan tarjoile. Lisäksi alkuperäisen radion antenniliitin on uudempaa 'Fakra'-tyyppiä, asennettavan soittimen antenniliittimestä riippuu tarvitseeko adapterin. Em. kaupan valikoimista löytyy tuotenumerolla 31588 johtosarja, jolla saa soittimen syöttämään alkuperäiselle antennille sen tarvitseman käyttöjännitteen. Näppärä henkilö yhdistää em. johtosarjat niin, että irroittaa 31588:n ISO-liittimestä pienen ruuvimeisselin avulla sinisen johtimen liitinpäineen ja laittaa sen 31589:n vastaavan ISO-liittimen vastaavaan paikkaan. 31589:n sinisen johdon voi poistaa kokonaan irroittamalla edellämainittuun tapaan johdin liitinpäineen molemmista liittimistä. Noilla adaptereilla pitäisi onnistua saamaan rokki soimaan, mutta rattikaukosäädin ei kyllä toimi, siihen tarvitaan soitin- ja autokohtainen adapteri, joita on saatavana ainakin joihinkin soittimiin (itse en ole kokenut rattikakea niin tärkeäksi, että olisin vaivautunut adapteria hankkimaan, oli muistaakseni kohtuu kallis). Näytön toimimaan saaminen jälkiasennussoittimen kanssa on melko hankalaa, siihenkin saattaa jotain adaptereja olla, mutta taitavat olla melko harvinaisia.

Helpoin ??? tapa säilyttää kojelaudan näytön kaikki toiminnot lienee alkuperäisen soittimen säilyttäminen kojelaudassa ja asentamalla jälkiasennussoitin säilytyslokeron tilalle, kuten itse sen ratkaisin (oikeastaan laitoin alkup. soittimen lokeron tilalle ja uuden soittimen alkuperäisen tilalle ::)). Tällöin täytyy jälkiasennussoittimelle järjestää sähköt jotenkin muuten kuin em. adaptereilla, sillä niitä käyttäessä ei molemmille soittimille saada sähköjä. Periaatteessa kaikkien toimintojen ohjaaminen ilman alkuperäistä soitinta käyttäen voisi olla mahdollista, mutta itselläni ei ole tiedossa sellaista 'purkkia', joka osaisi matkia alkuperäistä soitinta siltä osin ja sellaisella purkilla olisi varmaan yhden soittimen verran hintaakin...

Jälkiasennussoitin (kuten alkuperäinenkin) tarvitsee toimiakseen 'jatkuvan' 12V ja 'kytketyn' 12V (ns. heräte), näiden kytkeminen väärinpäin voi aiheuttaa, että soitin ei sammu, kun autosta katkaistaan virrat ja/tai että soittimen asetukset, tallennetut kanavat jne. nollaantuu. Asetusten nollautuminenkin rippuu vähän soitinmallista. Jos soitin tallentaa asetukset omaan flash-muistiinsa (tai muisti on paristovarmennettu), niin asetukset eivät pyyhkiydy vaikka jatkuva 12V katkeaakin, mutta jos soittimen muisti on vain jatkuvan 12V:n varassa, niin silloin asetukset nollautuvat kun jatkuvan 12V:n syöttöön onkin liitetty kytketty 12V ja autosta katkaistaan virrat. Usein jälkiasennussoittimet ottaa varsinaisen käyttöjännitteensä (ja virtansa) kytketystä 12V:sta ja soitin toimii kytketyn 12V:n ollessa 'päällä' vaikkei jatkuva 12V olisikaan edes kytketty, aiheuttaen väärin kytkettynä siis sen, että soitin ei sammu vaikka autosta katkaistan virrat. Tämä on kuitenkin helppo kokeilla ja korjata mikäli kytkentä on väärin. Johtojen katkomisiltakin säästyy, jos aikaisemmin mainitulla tavalla irroittaa johdot ISO-liittimestä ja laittaa takaisin 'ristiin'.

ISO-adapterieita on sekä soitin-, että autokohtaisia. Biltemasta, Motonetistä, autohifiliikkeistä yms. liikkeistä löytyy adaptereita, jotka mahdollistavat standardein ISO-liittimin varustetun soittimen liittämisen auton alkuperäisen soittimen liittimeen. Lisäksi joissain harvinaisemmissa jälkiasennussoittimissa ei ole ISO-liittimiä, vaan tarvitaan adapteri, jolla soitin voidaan kytkeä standardiin ISO-liityntään (näissä tapauksissa adapteri taitaa usein tulla soittimen mukana ostaessa, toivottavasti).

Adaptereita käyttäen asennus on mielestäni melko yksinkertainen toimenpide, mutta jos vähänkään epäröi, kannattaa homma jättää asiansa osaavalle, ainakin jos yhtään johtoa täytyy alkaa katkomaan tms. Jos adapterien liittimien johtojärjestyksiä on tarve alkaa muuttamaan, niin täytyy tietää mikä johto on mikäkin (johtimien värit hanskassa ja yleismittarilla varmistus), ettei kytke esim. maata ja 12V ristiin.

Ainakin Blaupunkt Hamburg MP68:ssa (mp3/usb/bluetooth, ovh. luokkaa 300€) toimi USB-liitäntäiset 2,5 tuuman ulkoiset kovalevyt, 120GB taisi olla isoin mitä koitin, mutta voi olla, että suurempikapasiteettiset kovalevyt haukkaavat sen verran enemmän virtaa, ettei soitin sitä suostu antamaan. Soittimen ohjekirjassa varmaankin mainitaan toimiiko kovalevyt, jos manuskassa kielletään kovalevyjen käyttö, saattaa olla viisasta totella vaikka sitten kokeilemalla saisikin toimimaan. USB-standardissa määritetään maksimivirraksi 500mA, joka saattaa mainitulla 320GB kovalevyllä ylittyä. En sitten tiedä kuinka orjallisesti autosoittimet tuota USB-standardia noudattavat, voihan se olla että kykenevät antamaan hieman enemmänkin kuin tuon 500mA.

Tuosta mainitsemastani MP68 soittimessa on se hyvä puoli, että se mielestäni sopii ulkonäkönsä puolesta melko hyvin tuohon 307:n kojelaudan musta/hopea väriteemaan ja lisäksi soittimen yli 4000:sta värista löytyy kojelaudan muuhun valaistukseen sulautuva näytön taustavalon väri. Varmaan muissakin soittimissa noita näytön värejä saa säädeltyä vastaavasti, ellei hienomminkin.

Pitkä löpinä tuli, mutta toivottavasti on apua ainakin niille, jotka jaksavat lukea kokonaan.  :D

mopsipug

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #66 : 25.06.2010, 10:12:38 »
Sattui löytymään kirjanmerkeistä linkki RT4:n liittimen pinnijärjestykseen: http://rt4.wikidot.com/pinouts. RD4:n järjestys noudattelee hyvin pitkälti samaa, etenkin tuon 'Part A':n kohdalta. Pin 16 olisi siis maa, pin 12 jatkuva +12V ja pin 11 näyttäisi olevan oikeastaan ainoa vaihtoehto, josta voisi saada kytketyn +12V, vaikka sen kuvaus onkin hieman eri. Yleismittarilla selvinnee kun kytkee autoon virrat ja sammuttaa. Jos pin 11 ei ole kytketty +12V, niin sitten RD4:ssä saattaa olla hyödynnetty pinnejä 9 tai 14, vaikka RT4:ssä ne ovatkin outputeja. CAN-väylän pinnit 10 ja 13 kannattaa jättää rauhaan tai auto saattaa alkaa murjottamaan (nimim. virheestä oppinut, vaikka ei siinä mitään dramaattista käynytkään, kun tuo on erillään auton pää-CANista, monitoiminäyttöön tuli vain jokin virheilmoitus :o).

JPL

 • Käyttäjä
 • ******
 • Viestejä: 4 098
 • 407 3.0 V6 Sport
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #67 : 25.06.2010, 10:18:55 »
Hyvä tietää. Voin laittaa privapostiisi 407n RD4/RT4 kytkentäkuvan ppt.tiedosto sisältäen JBL systeemin.Po. liki sama kuin 307ssa. Bluetoothia asennettaessa on napattava mute-liitäntään johto tuosta nipusta Nokian aparaatille. Olisi muuten Blaukka Bremen MP74 jouten, katso lisää kauppapaikasta.
- nautiskellen nyt tästä, on pakko vilkaista vielä kerran, kun pysäköin -

mopsipug

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #68 : 25.06.2010, 12:30:05 »
Löytyipä pinout nimenomaisesti RD4:ää ja 307:aa koskien: http://www.justbefree.de/tips/307-radio.htm.
Juurikin tuo pin 11 on '+12V switched' eli kytketty +12V.

jartoi

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #69 : 01.07.2010, 21:16:13 »
Auto: 2003 307 SW 2,0 (3HRFNC/271, 5-ovinen).
Radio: RD3 (Clarion)

Voiko vaihtaa paremman radion tilalle, niin että viiksiohjain ja monitoiminäyttö (mustavalkonäyttö B) toimivat? Tarviiko jonkun asennussarjan/kehikon? Esim joku semmonen standardiradio jota saa vaikka gigantista, vai tarviiko olla joku 307:n alkuperäinen varaosa?

artsi

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #70 : 01.07.2010, 21:37:13 »
Noista aiemmista viesteistä löytyy varmaan hyödyllistä tietoa.

Jaketsu

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #71 : 02.07.2010, 16:54:51 »
Mahtaiskohan tämä adapteri pelittää vm.06 307:ssa? http://www.autostudio.fi/product_info.php?cPath=42_63&products_id=3795

Owen

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #72 : 02.07.2010, 23:41:25 »
Alpinen joihinkin malleihin saa Powersetiltä adapterin, jolla saa näytön ja ohjainviiksen toimintaan. Tässä Alpinen adapterien sopivuustaulukko kauko-ohjainviikselle http://www.powerset.fi/autohifi/alpine/alpine-rattikaket-1-08.pdf sekä tässä näyttö&viiksi taulukko http://www.powerset.fi/autohifi/alpine/alpine-rattikaket-naytto-1-08.pdf. Mielestäni kohtuu hintaisia adaptereita.

Lainaus Powersetin sivuilta: "Kauttamme saat tilaamalla myös Alpinen automerkki- ja mallikohtaisen rattikaukosäädin adapterin jonka avulla saat auton alkuperäiset rattikaukosäätimet ohjaamaan Alpine soitinta. Kaikki nykyään myynnissä olevat Alpine soittimet ovat yhteensopivia näiden rattikaukosäädin adaptereiden kanssa."

JPL

 • Käyttäjä
 • ******
 • Viestejä: 4 098
 • 407 3.0 V6 Sport
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #73 : 03.07.2010, 09:25:17 »
Hyvä tietoa, mutta 407 parkkitutkatoiminnolla ei rokkaa tuolla Alpinen rattikakemokkulalla.
- nautiskellen nyt tästä, on pakko vilkaista vielä kerran, kun pysäköin -

Owen

 • Vieras
Vs: 307 - Soittimen vaihto
« Vastaus #74 : 04.07.2010, 21:24:32 »
Kappas.. :-\ Miten mahtaa tuon rattikake+näyttö-adaperin laita olla parkkitutkan kanssa? Ei ole kukaan varmaan testannut?