Kirjoittaja Aihe: 306 - Etupään pomppiminen (renkaiden tasapainotus)  (Luettu 8260 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

hoodi

  • Uusi käyttäjä
  • Viestejä: 3
Ongelma:

Auto: 2002 306 2,0 HDi (farmari, n. 325 000 km).

Kevään koittaessa köpöttimme pulmaksi on tullut etupään voimakkaaksi yltyvä pomppiminen joka alkaa n. 100:sen vauhdissa, myös vapaalla rullatessa. :( Lisäksi koko autossa tuntuu jo hieman hitaammassakin (>=80) vauhdissa tärinää/värinää. Oireet poistuvat lähes täysin jo muutaman asteen pakkasella, tullut selvästi esille nyt kun on taas ollut muutaman asteen yöpakkasia. Jokin välys siis poistuu/jäykistyy. Onko kenelläkään ollut vastaavaa ongelmaa?

Vaihdettu pompotuksen, ja kilometrienkin (325tkm) vuoksi vetoakselit (myös uusi tukilaakeri), alatukivarret, etulaakerit ja ulommat raidetangon päät, ohj.kulmat säädetty. Jarrut avattu, edessä kokeeksi vanhat levyt ja toiset talvipyörät joiden allaollessa ongelmaa ei vielä ollut. Itse en enää keksi muuta kuin vaihdelaatikko/vetopyörästö (laakerit, mutta miksi ongelma poistuu kun mennään pakkaselle) tai iskunvaimentimet (miksi alkaisi tietyssä nopeudessa pompottaa "tasaisella" tiellä ?). :-\ Auto kulkee suoraan, ohjauksessa ei tunnu mitään vatkausta, auton etupää vaan pomppii. Vaihteet menevät hyvin päälle ja muutenkin vaihteisto toimii aivan normaalisti. Iskarit eivät ole kalliita, mutta ainakin vaihteiston/vetopyöräston remontti jää itseltä tekemättä, ja maksaa pajalla varmasti maltaita. Kaikki tieto, arvaukset ja mututuntumat olisivat nyt tervetulleita.

Ratkaisu:

Kyllä PgPete vaan oli oikeassa, kiip it simple - kyse oli (täytyi olla) pääosin epätasapainosta! En olisi millään uskonut että epätasapaino voi pompottaa niin hurjasti, muttei tuntunut vatkaamisena ratissa, ja sama ilmiö kaksilla talvirenkailla. Pompotus lakkasi kun uudet kesäkumit alle. No, tulipahan sitten uusittua nuo muutkin kilkkeet, nyt vaan usvaa putkeen. :) Ensi talveksi on sitten uudet talvitassutkin.

hoodi

  • Uusi käyttäjä
  • Viestejä: 3
Vs: 306 - Etupään pomppiminen (renkaiden tasapainotus)
« Vastaus #1 : 30.03.2017, 09:48:04 »
Iskaria epäilisin, jousipiiri menee tietyllä nopeudella resonanssiin, jos vaimennin ei toimi.

Iskarit olisivat kyllä pieni paha, jos sillä selviäisi ??? En ole osannut oikein niitä epäillä, vaikka ajatus sököistä iskareista mielessä kävikin. Johan nuo tietysti voisi vaihtaa muutenkin, eikä siitä konkurssi enää paljoa pahene. Kiitos vinkistä, vielä on pientä valoa tunnelin päässä!

hoodi

  • Uusi käyttäjä
  • Viestejä: 3
Vs: 306 - Etupään pomppiminen (renkaiden tasapainotus)
« Vastaus #2 : 30.03.2017, 15:41:32 »
Keep it simple eli renkaiden tasapainotus. 8)

Niin jos renkaat ovat tasapainossa seuraavaksi pitäisi tarkistaa ne iskunvaimentimet. Minulla oli joskus takana kovasti samalta kuulostava tilanne. Takapää  pompotti tietyssä nopeudessa. Lämpötilasta en osaa sanoa kun en muista mikä vuodenaika oli. Vaimentimissa ei huomannut mitään vikaa kun keinutti autoa painamalla reilusti alas. Vaan kun painoi alas lyhyellä terävällä painalluksella niin sitten huomasi että vika on vaimentimissa.

Valideja pointteja, varmaan noissa on epätasapainoakin. Kun voimakas pomputus alkaa vasta tietystä nop. alkaen, sama efekti 2:lla eri renkailla, eikä pomputtaessa vatkaa rattia mitenkään, olen sulkenut mielessäni epätasapainon pääsyyllisten joukosta pois. Kohta menee uudet kesärenkaat alle, epätasapainonkin pitäisi eliminoitua silloin. Mutta aion kyllä uhalla vielä vaihtaa iskaritkin (ja yläpään laakerit), kävin parin nettikaupan sivulla kurkkimassa. Tuleepahan sitten vielä kalliimpi harmi, tai sitten edessä on kenties satojatuhansia onnellisia lisäkilometrejä. :)

Tuosta takapään pompotuksesta, meillä oli aikoinaan vm -95 sedan, joka jarruttaessa pompotti takapäätä. Huomasin että toisen takarenkaan ulkoreuna oli kulunut aaltomaiselle "sahalaidalle", liekö silloin ollut iskareissa ja/tai takaks. laakeroinnissa vikaa.