Kirjoittaja Aihe: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit  (Luettu 51354 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

ippes

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #15 : 22.04.2006, 21:50:17 »
Kerro ihmeessä lisää jos saat jonkun softan pelittämään... nimenomaan nuo anturi arvot kiinnostaisi.

JaskaH

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #16 : 03.05.2006, 10:05:55 »
Minua kiinnostaa myös tämä aihe.. lankomiesten kanssa olemme suunnitelleet tuon OBD-DIAG 4000 -laiteen tilaamista, mutta pitäisi ensin selvittää laitteen toimivuus pökössä. Etenkin se, että onko tuosta ELM-piiristä mitään etua (eli käytännössä näyttääkö tuo elmscan-ohjelma kaikkien anturien arvot jne.). Jos ei, niin sitten pitänee tilata se yksinkertaisempi versio, jolla saisi edes vikakoodit luettua ja nollattua.

Ilmeisesti omassa pösössäni ei enää ole diagnostiikkalediä, josta koodit pystyisi lukemaan ilman obd-testeriä. ecu:han oli Bosch MP 5.2.

Aihetta sivuten valitin tuossa "vinkkejä ostoaikeisiin" -topicissa autossani ilmennyttä käynnistyshäiriötä. Tuo häiriö on nyt ollut kokonaan poissa sen jälkeen kun puhdistin kontaktisprayllä ecu:n liittimen. Tämän jälkeen järjestelmään on kuitenkin ilmeisesti tallentunut vikakoodi, koska moottorinohjausjärjestelmän merkkivalo palaa n. 5 s. käynnistyksen jälkeen. Aiemmin sammui välittömästi auton käynnistyttyä. Tästäkin syystä tämä testeriasia on ajankohtainen.

Mutsku

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #17 : 04.05.2006, 10:27:50 »
Minullahan homma oli se, että tein opinnäytetyösi tuommoisen ElmScan "lukijan". Eli itse suunnittelin piirilevyt yms...

Sitä testattiin omassa 307:ssa, kaverin 406:ssa, Audi A4:ssa sekä VW passatissa ja kaikissa toimi.
Audissa ja VW:ssa tosin piti pinnijärjestystä hieman muuttaa.

Pösöt ei vaan näyttäneet anturien arvoja. Tai näyttivät mutta ne oli ihan mitä sattuu  ;D
Testattuja ohjelmia olivat mm. Digimoto 4 ja VAG-COM, jotka olivat molemmat täysversioita.

Eli laitteessa itsessään ei ole mitään vikaa eikä oman 307:n "väylissä", kun ne tuli maahantuojan "expertin" kanssa testattua Peugeotin virallisella testerillä.

Minusta tuntuu, että tämä anturien tiedon saanti johtuu jotenkin KWP2000 protokollasta, joka pösössä on. Tai niistä muista "pinneistä", jotka minulla ei ole käytössä... niihin kun kuitenkin tulee pieni jännite  :-\.

Noh ei voi mittään  ;D

Pääasia minulle kuitenkin on, että pystyy vikavirhe koodit lukemaan ja nollaamaan. Tosin olisihan se kiva kun Peugeotillekin löytyisi samanlainen "ilmais" ohjelma kuten VAG-COM.

405Gli

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #18 : 05.05.2006, 18:34:42 »
No niin, hieman kokemuksia tuon OBD:n kanssa tappelemisesta.

Eli ElmOScan 2005.4-ohjelma saapui viime viikolla ja menin heti testaamaan sitä omaan pököttiini toiveikkaana, mutta tulos oli sama kuin ilmaisohjelmillakin: ei toimi.

Pääsin pari päivää sitten kokeilemaan erään tuttavan 406 2.0HDi:tä vm. 2003.
Kytkin piuhan kiinni, laitoin koneen käyntiin ja aukaisin ohjelman...ja se toimi :o
Antoi muistaakseni 5 anturin arvon + nopeuden ja kierrosluvun.
Todennäköisesti siinä pösössä olisi toiminut mm. tuo "dynamometri"-osuus, jota kokeilin onnistuneesti eräässä Volvossa.
Ohjelma osaa tosiaan myös laskea auton välityssuhteet ja kaikkea muuta kivaa.

Tuossa yksi kuva, jonka ohjelma piirsi S60-Volvoa kiihdytettäessä:Kiihtyvyyskäyrä

Olen nyt ruvennut miettimään, miksi A)vm. 2003 406:ssa se toimii mutta minulla ei ja B)mitä käytännön eroa siis on autosähköukkojen käyttämässä OBD-testerissä verrattuna minun käyttämääni?

Olen kysynyt neuvoa jo monesta paikasta, muttei kukaan ole osannut sanoa, miksi en saa ohjelmaa toimimaan omassa autossani kuten yleiskorjaamolla, jonka OBD-testeri näytti ainakin 20 anturin arvot meikäläisen pösöstä!
Tiedän kyllä sen, että OBD-järjestelmä tuli pakollisiksi bensa-autoihin vasta 1.1.2001, mutta silti...

Kun löytyisi ennen vuotta 01 tehty bensakäyttöinen 406 jota voisi testata niin tietäisi varmasti ettei se vaan toimi niin "vanhassa" autossa.
En ole saanut ohjelmaa toimimaan myöskään vm. 2000 Citroen Xsarassa enkä vm. 2002 320 Diesel-bemarissa.
Ja taas: OBD pakollinen 1.1.2003 jälkeen tehdyissa dieseleissä...

Rupeaa hermot menemään :(

Mutsku: Minkä ikäinen ja mitä polttoainetta käyttävä 406 sulla oli testissä ja millä ohjelmalla sait toimimaan?

Nikki

  • Käyttäjä
  • **
  • Viestejä: 147
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #19 : 05.05.2006, 20:12:19 »
Käsittääkseni noissa on ollut sellaista ongelmaa, että jos samalta väylältä löytyy useampia laitteita niin ei pystytä lukemaan kuin yhden laitteen arvot.
Esimerkiksi Özen Electronikin tulevassa OE90C2700-piirissä pitäisi olla korjattuna noita ongelmia.


Benkku

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #20 : 06.05.2006, 02:15:04 »
Käsittääkseni noissa on ollut sellaista ongelmaa, että jos samalta väylältä löytyy useampia laitteita niin ei pystytä lukemaan kuin yhden laitteen arvot.
Esimerkiksi Özen Electronikin tulevassa OE90C2700-piirissä pitäisi olla korjattuna noita ongelmia.

Moottorinohjaimelle on oma laite-osoitteensa jota kaikki testerit käyttävät - niin 'pre OBD' kuin OBD standardin mukaisilla protokollilla (Peugeoteissa keyword protocol 2000 eli lyhyemmin KWP2000) kommunikoivatkin.

Kyse ei siis ole siitä, väylään liitettyjen laitteiden määrästä, joita ei esim. Peugeotin tapauksessa -01 mallisessa edes ole, vaan ajoneuvojen muut laitteet löytyvät liittimen eri pinneistä.

'Yleiskorjaamon' testeri todennäköisesti lukee arvot käyttäen Boschin, Marellin jne. 'omaa' protokollaa tai vaihtoehtoisesti heidän laitteissa on käytössä softa-avain, jolla muutkin PID arvot kuin OBD standardin mukaiset (ryhmä 01 ja 02) ns. aukeavat. Reaali-aikaiset moottorin käyntiparametrit löytyvät pääsääntöisesti muista ryhmistä.


JaskaH

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #21 : 06.05.2006, 11:08:31 »
Mielenkiintoista asiaa!

406 ST 2.0: Täällä olisi yksi kappale bensakoneista -99 vuoden pösöä testiehdokiksi, sijainti tosin Etelä-Savossa - kelläpä tänne olisi asiaa.  ::) 

Benkku: Voiko tosiaan olla niin, että Pösöissä muut kuin OBD-standardin edellyttämät tiedot olisivat lukkojen takana? Voiko tiedonhaun epäonnistumiselle olla muita mahdollisuuksia - esimerkiksi protokollaan liittyvät käskykanta, jota ei vielä ole otettu käyttöön näissä yleismallin testereissä? Toisaalta Mutskuhan tuossa kirjoitti, että hänen elmscan-lukijallaan joitain arvoja tulee, mutta ovat mitä sattuu. Voisihan se olla, että erityinen softa-avain muuntaisi nuo sekavat arvot ymmärrettävään muotoon. Vai voiko olla, että tuossa KWP2000-protokollassa olisi joku erityinen valmistajakohtainen laajennus..

Hmm. Toisaalta ipe tuolla aikaisemmin ilmoitti, että hän on saanut -00 diesel-Berlingosta kaikki tiedot luettua. Äkkiseltään voisi kuvitella, että tuollainen softa-avaimen käyttö koskisi kaikkia saman konsernin tuotteita.

Ota näistä sitten tolkkua. Esim. nuo Boschin ECU:than ovat verraten yleisiä muissakin merkeissä, ja käsittääkseni muilla merkeillä vastaavilla ECU:illa tiedot saa luettua ihan hyvin. Voiko siis olla niin, että samassa ECU:ssa voidaan käyttää eri tiedonsiirtoprotokollia tai valmistajakohtaisia laajennuksia näihin? Pitäisi tutustua asiaan paremmin.

Mutsku

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #22 : 06.05.2006, 12:30:26 »
Minäkin yritin tutustua asiaan mutta nyt on jo into vähän laantunut  ;D
Ja kun ostin oman läppärin missä ei ole COM-porttia niin se oli viimeinen innostuksen viejä... senkin kanssa on tullut jo ihan tarpeeksi kikkailtua.

Olisiko näistä foorumeista mitään apua ?!? Muistelisin joskus lukeneeni, että näillä sivuilla on myös pähkäilty tätä samaa asiaa.

http://www.scantool.net/forum/index.php

http://www.ozenelektronik.com/modules.php?name=Forums

Benkku

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #23 : 06.05.2006, 13:28:52 »
EOBD:n mukainen keyword protokolla ei sisällä valmistajakohtaisia laajennuksia, kyse on siitä mitä pidejä ohjain tukee ja mitä ei. Vuosituhannen vaihteen autoissa (EOBD tuli pakolliseksi vasta vuonna 2001) homma ei ole välttämättä niin triviaalia.

esim. eräs 2000 mallin HDI auto vastaa ainoastaan ISO9141-2 kyselyyn, mutta palauttaa vasteet ISO14230 mukaisesti. Vastine sisältää standardin mukaisena optiona viestin pituuden kertovan tavun.

Peugeoteissa...

Alla oleva erityisesti IAW 48P.30 ohjaimelle.

- ilmeisesti käyttää KW2025 'keyword' protokollaa.
- Initialisointi pyyntö (0x10, 0x11) tehtävä K-linjaa pitkin.

KW2025 formaatti sisältää mooodi tavun, mahdollisesti viestin pituuden listätavu välitettävä kummassakin pyynnössä. Luonnollisesti myös headeri, kohde- ja lähde-osoitteilla välitettävä. Ajoitus on normaali 10400 baudin mukainen. Toiminnallinen 5 baudin initialisointi on käytössä vain OBD viesteille (siis pre OBDII). Kokeile lähettää 0xC2 0x33 0xF1 0x01 0x01 0xE8 tavujono 10400 baudilla.

Ohjaimen herätys on ajoitukseltaan tarkka eli 25 ms pulssisuhde 50/50 (eli 25 ms low, 25 ms high). Tätä voi kokeilla esim. lähettämällä 0xF0 tavun 200 baudilla. Lue vastaus sarjaliikennepuskurista, heitä se dev/nulliin ja siirry kommunikoimaan 10400, 8, N, 1 asetuksilla, setcommstaten jälkeen lähetä initti (eli 0x81 0x10 0x01 0x81 0x13) välittömästi.

Ohjaimen herätys pätee myös  aiemmille 8F ja 16F sarjan ohjaimille.

Jos/kun olette lukeneet aiemmat aiheesta 'diagnosointi' kirjoittamani viestit niin merkitys tuolle 0x33 tavulle avautuu ;)
 
 
Joitakin havaintoja...

97 mallin 406/V6 auto (Bosch Motronic...) moottorin ohjain vaikuttaisi kommunikoivan KWP75 protokollalla. Identifikaatio 0x21 (ReadDataByLocalID) ja 0x80 LocalID.
90-luvun alussa protokolla lienee ollut KWP71 (edelleen ainakin Bosch Motronic... MP3.1 sarja et al.)

www.obddiagnostics.com auttaa ymmärtämään ja tietty myös ISO14230-4 standardi (eli ns. EOBD) dokumentti.

Kyllähän kaikkien valmistajien ajoneuvoissa toimintoja on ns. 'lukkojen takana', mutta nämä toiminnot ovat jotain muuta kuin EOBD pid arvojen lukemiseen liittyviä.

Edelleen saman ohjainlaite valmistajan (Bosch, Magneti Marelli et. al.) eri autovalmistajille (BMW, PSA, VW et. al.) toimitetuissa ohjaimissa käytetään pääsääntöisesti autovalmistajan haluamia keyword protokollia.


Benkku

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #24 : 08.05.2006, 06:02:02 »
Requirements for Conformance to ISO 14230-4.

Yhteenveto ISO 14230-4 standardista. Tekijänoikeus (copyright) ja lisenssi (standardin kopiossa vesileima) jonka olen hyväksynyt ei salli kopiointia. Kyseinen dokkari sisältää pari sivua teknistä asiaa. Olkoon viestini siis vaikkapa - Vaatimukset ISO14230-4 yhteensopivuudelle.

Kyseinen ISO 14230-4 siis neljäs dokumentti Keyword Protokolla 2000 määrityksestä, otsikolla "part 4: Requirements for emission-related systems". Dokumentti kuvaa 'alijoukon' muista ISO 14230 standardeista, siis eräänlainen tiivistelmä vaatimuksista.

ISO14230-4 määrittää ns. EOBD päästötesteihin liittyvän kommunikaatio-osuuden (joka on vain osa koko ISO14230 standardissa määriteltyä KWP2000 protokollaa) moottori-ohjain laitteissa (ECU), joka on euroopassa pakollinen seuraavasti;

1.1.2001 alkaen bensiinikäyttöiset henkilö-autot.
1.1.12003 alkaen dieselkäyttöiset henkilö-autot. (Suomi taisi lipsua tästä...)

ISO14230-4 mahdollistaa KWP2000 määritystä (KWP2000 selostettu standardeissa ISO14230-1, ISO14230-2 ja ISO14230-3) yksinkertaisemman EOBD emissioteknisten vikakoodien luentaan käytettävän laitteen ja ohjelmiston implementoimisen, jolla kaikkien em. päivämäärän jälkeen valmistetut euro-alueelle myydyt autot on mahdollista 'emissioteknis diagnosoida'.

Vaatimukset ISO14230-4 yhteensopivuudelle :-)

ISO 14230-1 ja ISO 9141-2 ovat pääsääntöisesti samoja, poikkeuksena ISO 14230-1 joka määrittää tuen 24 voltin järjestelmille. ISO 14230-4 yhteensopivuus ei kuitenkaan vaadi tukea 24 voltin järjestelmille.

- optiona välitettävää viestin pituus tavua ei käytetä.
- datan pituus on rajoitettu seitsemään tavuun.
- testerin lähettää muotoiluviestin (pyyntö) osoitteeseen 11. (bitit A1A0, osoite 11 toiminnon).
- ohjain lähettää muotoiluviestin (vastaus) osoitteeseen 10. (bitit A1A0, osoite 10 fyysinen).
- testerin tulee lähettää pyynnöt (funktionaaliseen) laite-osoitteeseen 0x33
- kuittauksen (ECU->testeri) kohde-osoite on sama jota testeri pyynnössään käytti.
- kuittauksen (ECU->testeri) lähde-osoite on ECU:n käyttämä fyysinen osoite.

Ainoastaan normaali ajoitus standardin oletusarvoilla on tuettu, muut ISO14230-2 standardissa määritellyt signaalien ajastukset eivät ole tuettuja.

ECU:n on tuettava joko 5 baudin initialisointia tai nopeata (10400 baudin) initialisointia.
Testerin on tuettava (ollakseen ns. EOBD compliant) kumpaakin initialisointia (eli 5 baudin JA 10400 baudin).

ECU:n tulee vastata ainostaan avainsanoihin (keywords) 2025, 2027, 2029 tai 2031.

Testerin on tuettava ainoastaan 2025 toiminnallisuutta (functionality), jossa otsikko on kolme-tavuinen (pyynnössä/vastauksessa ei myöskään välitetä pituuden määrittävää tavua) normaalilla ajastuksella.

Mikäli käytetään 5 baudin initialisointia on pyynnön osoite 0x33.

StopCommunication palvelu on tuettu.
AccessTiming parametri ei ole tuettu.
TesterPresent palvelu tulevaisuudessa (will be supported), testeri voi käyttää TesterPresent viestiä (P3:n kanssa) tai muuta metodia (esim. normaali PID arvojen kysely) pitämään kommunikointi aktiivisena.

ISO15031-5 määrittää päästötekniset palvelut. Muita diagnosointipalveluja ei vaadita.

Negatiivisen vastauksen on oltava jokin seuraavista;

10 GeneralReject
11 ServiceNotSupported
12 SubFunctionNotSupported-InvalidFormat
21 Busy-RepeatRequest
22 ConditionsNotCorrect or RequestSequenceError
78 RequestCorrectlyReceived-ResponsePending

Koodin 78 negatiivisen vastauksen on sisällettävä P2 ja ECU:n on vastattava positiivisella tai negatiivisella vastauksella joka ei ole koodi 78.

Testerin on hylättävä negatiiviset vastaukset, eikä ISO14230-3 mukaista virheen käsittelyä tule suorittaa vaan odottaa P2:n määrittämää/mukaista timeouttia.


JaskaH

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #25 : 13.05.2006, 22:57:43 »
Kiitokset Benkku rautaisesta softatiedosta!

Kyllä nuo tiedot antavat aika tyhjentävän kuvan Pösöissä käytettävän protokollan toiminnasta - säästymme paljolta penkomiselta.

Oman vaununi vikadiagnostiikkavalo on palautunut normaalitoimintaan, eli sammuu jo käynnistämisen aikana. Luultavasti tallentuneen vikakoodin saisi silti luettua.

turpo

  • Käyttäjä
  • *
  • Viestejä: 36
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #26 : 28.06.2006, 18:18:32 »
Mites muuten tämä koodinlukija: http://vag-com.fi/  , http://ucables.com/ref/GS300-OBD2  , eikö pitäis toimia jos nyt aivan oikein ymmärsin lukea noista sivuista. Ei olis paha hintakaan.
Ex.Peugeot 406 sv 2.0t owned since 9/2003-28.11.2024RIP, Audi a4 3.0tdi, Volvo v90 cross country, Volvo S60

405Gli

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #27 : 29.06.2006, 20:04:17 »
Mites muuten tämä koodinlukija: http://vag-com.fi/  , http://ucables.com/ref/GS300-OBD2  , eikö pitäis toimia jos nyt aivan oikein ymmärsin lukea noista sivuista. Ei olis paha hintakaan.
Tuolla on vain se yksi kriittinen lause: "Works on any Universal OBD2 or EOBD Vehicle."

En tiedä, miten tuon linkin vehje toimisi, mutta itse päätin unohtaa tuon pösön tietojen tutkimisen OBD-järjestelmän kautta, koska näyttää niin toivottomalta.

Samalla kun käytin autoa Laakkosella joku aika sitten, asentaja väitti, että mikäli bensa-406:dessa on kaksi happianturia, siinä olisi OBD2-järjestelmä, muuten ei. Koskee siis bensamalleja. Ilmeisesti toinen lambda tuli 2001.

En tiedä, pitäneekö tämä paikkansa, mutta itselläni ei ole kuin yksi lambda eikä ohjelmat toimi, joten taidan odottaa seuraavaa ja tuoreempaa autoa.

On muuten aika monen automerkin kohdalla pitänyt paikkansa se, että bensa-autoissa on OBD2 tullut vasta 1.1.2001-> rekisteröidyissä autoissa ja dieseleissä 1.1.2003->.

Olen testannut tuolla ElmOScan+OBD DIAG 4000-yhdistelmällä nyt varmaan 15 autoa ja jokaisessa vm. 2003 jälkeen tehdyssä autossa se on toiminut moitteettomasti.
En ole puolestaan saanut toimimaan sitä yhdessäkään ennen vuotta 2001 tehdyssä autossa.

PS: Ihmettelen edelleen suuresti sitä, miten se yksi kaveri oli saanut testatuksi vm. 99 406:tta... ???

turpo

  • Käyttäjä
  • *
  • Viestejä: 36
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #28 : 29.06.2006, 21:57:10 »
Tuolla (http://vag-com.fi/) pystyy nähtävästi vain lukemaan vikakoodit ja nollaamaan ne. Olis kyllä siinä mielessä riskitön sijoitus, koska lupasivat rahat takaisin jos ei pösössä toimi.
Ex.Peugeot 406 sv 2.0t owned since 9/2003-28.11.2024RIP, Audi a4 3.0tdi, Volvo v90 cross country, Volvo S60

taky

  • Vieras
Vs: Vikakoodinlukijat, diagnostiikkaohjelmat ja OBD-kaapelit
« Vastaus #29 : 29.06.2006, 22:16:51 »
Tuolla (http://vag-com.fi/) pystyy nähtävästi vain lukemaan vikakoodit ja nollaamaan ne. Olis kyllä siinä mielessä riskitön sijoitus, koska lupasivat rahat takaisin jos ei pösössä toimi.

Mistä lupaus?
Ainakaan nettisivuilla ei puhuta asiasta taihi peugeotista mitään.