Jos kaikki on kunnossa niin saastelaitteita ei edes tarvitse poistaa. Ne on pääosin Esson baari juttuja että tehoa tulee lisää jos/kun niitä poistelee. (tietysti jos on esim DPF tukossa tai EGR vuotaa, niin tokihan palautuu tehoja kun nuo ongelmat poistuvat)
Esim: Toimiva EGR on auki imusarjaan vain ja ainoastaan kun moottoria ei kuormiteta esim maantie ajossa, jolloin seos säädetään laihalle polttoaineen kulutuksen säästämiseksi. Hapetonta pakokaasua ohjataan takaisin palotilaan vähentämään hapellisen ilman määrää, jotta palotilan lämpö ei nouse liian kuumaksi laihalla seoksella. (huomaa että laihalla seoksella pakokaasun noen määrä on hyvin vähäinen, joten nokeentunut imusarja kielii viasta esim pisaroivasta tai vuotavasta polttoaine suuttimesta tai suunnitteluvirheestä esim EGR jousen voimakkuudesta tai kuoleentumisesta, jolloin se aukeaa pakopaineesta tai ohjelmointivirheestä moottorinohjauksessa. Kaikkia on nähty)
Heti kun moottorilta vaaditaan tehoja EGR napsahtaa kiinni. Kiinni ollessaan on tilanne sama kuin jos se olisi tulpattu tai postettu. Ei vaikutusta siis tehoihin. Tämän takia ei myöskään polttoainetalous parene mikäli (toimiva) EGR poistetaan käytöstä. Päinvasoin: Jos EGR:n poistetaan käytöstä tulisi seoskartoista nostaa kuormittamattoman/laihan alueen seosta, jotta palotila ei ylikuumene. (kun sitä pakokaasua ei ole niin hapekasta ilmaa on enemmän) Jos karttoja ei muokata niin voi tulla pakoventtiilivikoja tai öljy voi palaa männän pohjaan pieksi joka aikanaan sitten voi majoittua öljypumpun sihtiin klöntteinä estämään öljynkiertoa.
(kannattaa siltä lastuttajalta kysyä että mitä meinaa tehdä seoskartoille EGR deleten yhteydessä? Jos tapittaa silmät pyöreinä niin kävele pois)
DPF:n tukkeentuminen johtuu yleensä jostain muusta viasta kuin itse DPF:stä. Puhtaan tai täyttöasteen rajoissa olevan DPF:n virtauskyky on (yleensä) suurempi kuin mitä ko moottori pystyy iskutilavuudellaan hönkäilemään max rpm:llä ja yleensä varaakin on. Pakokaasujen "jarru" on kuitenkin jo aiemmin putkistossa turbon muodossa. Tietysti jos moottorin max rpm nostetaan esim +1000rpm ylöspäin niin virtausvastuksia on tiedossa max rpm:llä.
Kun pitää moottorin ja sen apulaitteet kunnossa, huoltaa sitä ja korjaa/vaihtaa vikaantuneet komponentit ajoissa eikä vasta kun moottori ei enää käy, niin saastelaitteet kestää sen mitä autokin, eikä edes ns "lastuttaminen" välttämättä vaadi niiden poistoa kun lastutus tehdään oikein. Ja kuten tuosta EGR:n toiminnasta selviää, niin lastuttaja pystyy jopa käyttämään sitä hyödyksi tietyissä tilanteissa kun moottorista otetaan kunnolla ruutia. (tosin harvoin vakio EGR:llä)
Oma 607 2.2D keräsi minun alla 470t km, Jumpperi 2.2D 440tkm ennenkuin lähtivät kiertoon ja nykyinen XJ 3.0D ylitti juuri 315tkm. Kaikki alkuperäisillä saastelaitteilla, paitsi Jumpperiin oli takuuseen ensimmäisen omistajan aikana vaihdettu EGR. 607:n DPF:n huuhtelin ihan mielenkiinnosta n.250tkm kohdalla. Turhaan, mutta tuli kokeiltua sekin.
Sitten on tietysti myös varjopuolia: DPF:n polttoprosessissa päätyy helposti palamatonta polttoainetta moottoriöljyyn, varsinkin pätkäajossa jossa polttoyritykset helposti keskeytyvät. (tyyppivika tuossa pitkittäin olevassa 3.0D koneessa, kun DPF on kaukana, melkein puolessa välissä pakoputkistoa)
Adblue kiteytyy ja tukkii suuttimet. (nyt taitaa olla jo hieman parempia litkuja, joissa tämä on vähäisempää?)
Usein EGR:n vuotamisen alkaminen tapahtuu niin hitaasti ettei omistaja tai systeemi huomaa sitä ennenkuin kaikki on jo kunnolla noesta tukkeessa.
Suunnitteluvirheitä löytyy myös kampikammion huohotinsysteemeistä. (niitäkin kannattaa huoltaa ja putsailla joskus varsinkin jos ahtopaineita nostetaan: Kasvaneet puristuspaineet on yhtäkuin kasvaneet ohivuodot mänänrenkaissa)
Kiteytettynä: En ole puolta enkä ole vastaan. Jokainen tekee onat päätöksesnä, mutta monesti saastelaitteita poistetaan turhaan. Korjataan vaiva, mutta ei vikaa. Esimerkiksi se pisaroiva polttoainesuutin pisaroi tukkeutuneen DPF:n poistonkin jälkeen ja seuraavaksi onkin moottorin runkolaakerivika kun polttoainetta päätyy moottoriöljyn sekaan laimentaen sen. (alkuperäisen vian korjaus olisi voinut olla jopa halvempi toimenpide)