Kirjoittaja Aihe: 106 - Ylimääräinen ääni vaihteistosta  (Luettu 4823 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

harjis2

  • Vieras
106 - Ylimääräinen ääni vaihteistosta
« : 21.10.2015, 18:33:23 »
Ongelma:

Auto: 1997 106 1,6 GTI (164 000 km).

Seuraavaa ongelmaa havaittu tai oikeastaan ääntä. Eli vaihteistosta kuuluu ylimääräistä rohinaa tyhjäkäynnillä, joka lakkaa, kun kytkimen painaa pohjaan, mutta pienellä viiveellä ja palaa taas, kun kytkimen nostaa ylös. Ja taas ajossa heti 1. vaihteella ääni on kovimillaan ja kakkoselle, kun vaihtaa, niin ääni jonkin verran vaimenee, vaikka olisi sama vauhti kuin 1:llä ajettaessa. 3:lla ääni on jo huomattavasti hiljaisempi, mutta jos tarkasti kuuntelee, niin kuuluu vielä ja 4.-5. vaihteilla ei juuri mitään ja näissäkin kaikissa ollut sama nopeus eli mitä kauemmas mennään 1. vaihteesta, niin hiljenee.

Kytkinpaketti vaihdettu 130 000 km:ssä, joten en usko, että painelaakeri ainakaan on? Voisiko olla kytkinakselin laakeri, joka pitää kyseistä ääntä? Autolla ei oikeen uskalla ajaa, kun sen verran kova on varsinkin 1. vaihteella se rohina.

Ratkaisu:

Osa 1:

Syy tähän ääneen löytyi eli juuri se, mitä epäilinkin eli kytkinakselin laakeri oli aivan lopussa, se kytkimen puoleinen. Se muovikehä siinä laakerissa, joka pitää niitä laakereita omilla paikoilla, valahti lattialle, kun akselia rupesin irrottamaan eli ei ihme, että on pitänyt sitä meteliä, kun laakerit ovat menneet miten sattuu.

Samalla tuli katsottua muitakin laakereita ja hiukan oli väljää myös pääakselin laakerissa (laatikon puoleisessa) ja sekin menee vaihtoon. Myös painelaakeri alkoi olemaan jo aika loppu, että yllättävän moni laakeri on antanut periksi. Nyt sitten saa samalla vaihtaa kytkimenkin ja kytkinakselin holkin, kun kerran laatikko on auki.

Osa 2:

Kun nyt sain koko paketin kasaan, niin ilmaantui uusi ongelma. Pyörittelin rengasta vaihde päällä ja silti kone ei pyörinyt eli ihan sama kuin olisi vaihde vapaalla. Kaikki vaihteet menevät kyllä päälle ja pois, mutta jostain syystä voima ei näytä välittyvän laatikkoon, kun vauhtipyörä ei edes pyöri? Kytkinpoljin tuntuu ihan normaalilta ja varmistin kolme kertaa, että kytkin meni oikein paikalleen, joten missä vika mahtaa olla?

Vika selvisi. Kun olin vaihtanut uudet vetoakselin öljytiivisteet, niin olivat sen verran tiukat, että luulin laittaneeni vetoakselit kunnolla rihloilleen, mutta vasen akseli ei ollutkaan kunnolla paikallaan, jonka vuoksi perä ei toiminut kunnolla. Ajattelin jo, että joutuuko vaihteiston taas purkamaan pois, kun edes kumpikaan laatikon akseleista ei liikkunut, vaan ainoastaan pyörät pyörivät.